Ev Almanın 10 Püf Noktası
- Konut tercihi yapılırken binanın zemini hakkında detaylı bilgi alınmalı. Gerekli bakanlıklardan alınan rapor ve izinler incelenmeli.
- Lokasyona dikkat edilmeli
- Konut metrekare bilgilerinin tutarlılığı kontrol edilmeli
- Konut, alıcı gereksinimlerine karşılık vermeli
- Konut üreticisinin firma referansları araştırılmalı
- Komşular hakkında bilgi alınmalı
- Konut teslim süreci iyi öğrenilmeli
- Ödeme biçiminin netlik kazandığına dikkat edilmeli
- Aidat bilgisi yeni konut için çok önemli
- İş yerine olan uzaklık öğrenilmeli
Kira ödemek yerine ev almak ve kendi evinizde oturmak istemeniz, oldukça önemli bir karar. Peki bu kararı başarıya ulaştırmak için ne yapmalısınız? Ev almanın püf noktalarını gelin birlikte inceleyelim.
Ev almak için eğer yeterince birikmiş paranız varsa hiç vakit kaybetmeyin, eğer birikmiş paranız yoksa bir haberimiz var. Evin tutarının %20’sini biriktirmeniz gerekiyor. Yani ev alma bir istek olmanın ötesinde bir plan gerektiriyor. Önce bütçe yapmaya başlamalı ve her ay tasarruf yaparak para arttırmalısınız. 200.000 liralık bir ev alacaksanız 40.000 lirasını biriktirip geri kalan kısmı için de konut kredisi çekebiliyorsunuz.
Adım adım saymamız gerekirse önce ev alma hedefine sahip olmanız gerekiyor. İkinci adımda gelir giderin yazılı olduğu bir bütçe yapıp para biriktirmeye başlamalısınız. Üçüncü adım ise biriktirdiğiniz paranın miktarını artırmak ile ilgili. Bunun için gereksiz harcamalardan kısıp tasarruf yapmanızı bekliyoruz. Telefon faturanız 70 lirayken 60 liraya indiğinde ilk bakışta sadece 10 lira fark görünüyor. Ama evdeki tüm gider kalemlerinden onar liralık tasarruf ettiğinizi ve bunu bütün yıl yaptığınızı düşünürsek ortaya ciddi bir rakam çıkıyor.
Konut Kredisi
Peşinatı biriktirdikten sonra kredi çekmeden önce evi belirlemek. Genelde bununla ilgili sorular geliyor. Önce evi belirlemek sonra krediyi çekmek mantıklı olanı. Çünkü bankalar eve kredi veriyorlar. Yani kredi bir evin satın alım işlemi için çıkıyor, ortada ev olmadan kredi çıkmıyor.
Konut kredisi çekerken karşılaştırma yapmaya ve sizin için aylık ödemeleri, toplam ödemeleri en uygun olan krediyi çekmeye özen gösterin. Konut kredisini çektikten sonra ise borcunuza sadık kalın ve ödemelerinizi düzenli yapın. Ve evinizde güle güle oturun.