Konut mu, altın mı,
Yatırım için konutu tercih edenler aldıklarından daha yüksek fiyata sattıkları zaman karda olduklarını zannedebilirler. Bu durum her zaman doğru değildir.
Eğer konutunuzu banka kredisiyle alıyorsanız, bankaya ödeyeceğiniz toplam rakam sizin konuta yaptığınız yatırımı oluşturur. Eğer aldığınız evin fiyatı 100 TL ise ve banka kredisi çektiyseniz, konutun tam fiyatı size çok daha fazlasına, örneğin 200 TL'ye gelebilir. Bu durumda konutu 150 TL'ye sattığınızda, çok detaya girmeden basitçe 50 TL zarar etmiş olursunuz.
Konuta ödediğiniz aidat, eskime bakımı, boya masrafı, faturalar ise konutun alış fiyatı üstüne eklemeniz gereken masraflardır. Eğer 100 TL'ye aldığınız konuta 2 yılda 30 TL masraf ettiyseniz, en az 130 TL'ye satarsanız size nominal getiri sağlar. Konuta için harcanan bu paralar genelde yatırımda göz ardı edilir. Halbuki bu masraflar da doğru karar için önemlidir. Bu harcamalara, saklama masrafı diyebiliriz.
Ev alım satımında ödenen komisyonlar ve bir alıcı bulmak için geçen zaman da sizin aleyhinize çalışabilir. Hareketli bir piyasada konutunuza alıcı hemen çıkabilse de genel olarak konut piyasasının, borsalar kadar likit olmadığı akılda tutulmalıdır.
Konutun içinde oturmuyorsanız kira geliri alabilirsiniz. Ancak kira gelirinin ne kadar düzenli olacağı kiracınıza bağlıdır.
Konutun bir dezavantajı da yeni yapılan konutların teknoloji, tasarım ve iç dizayn olarak devamlı yenilenmesidir. Aldığınız konutun görünümü 5 yıl sonra cazibesini kaybedebilir.
ltının saklama masrafı bir konut kadar yüksek olmasa da yüksek miktarları güvende tutmak için kasa yada banka kasası kiralamanız gerekebilir. Ancak altın menkul kıymetler kadar olmasa da nakit bir yatırım aracıdır. Dünyanın herhangi bir yerinde benzer fiyatlardan nakde çevirebilirsiniz.
Savaş, doğal afet gibi durumlar konutlara, şirketlere ölümcül darbe vurulabilirken, altın etkilenmez. Tehlike bölgesinden kolaylıkla uzaklaştırılabilir.